Ga naar Nederlandse website  Go to English website

Corona

Parkinson2Beat is op twee manieren geïnteresseerd in Corona

 1. Heeft een Parkinson patiënt meer of specifiek last van Corona?
 2. Parkinson2Beat is een organisatie en organiseert sportevenementen en vraagt zich af wanneer dat weer mogelijk is.

De patiënt

 • Er zijn (nog) geen aanwijzingen dat mensen met Parkinson sneller Corona krijgen, stelt Michael J. Fox.
 • Als je het eenmaal hebt dan behoort de Parkinson patiënt wel tot de risicogroep.
 • Het hebben van Parkinson kost extra energie, energie die je niet kunt steken in gezond blijven kun je in het algemeen zeggen.
 • Parkinson kan ook betekenen dat je spieren minder goed functioneren en die heb je bijvoorbeeld nodig om eens flink door te hoesten om je longen weer schoon te krijgen. Je hart is ook een spier en die wordt extra belast. etc.

 • Elke infectie (dus ook Corona) maakt dat bij Parkinson patiënten sommige symptomen verergeren.
 • Parkinson patiënten hebben een verhoogde kans op depressies. Langdurige social distancing kan daar gevaarlijk zijn. 
 • Sommige hoest- en verkoudheid medicijnen mag je niet slikken icm Azilect/rasagiline of Xadago/Safinamide
 • Bepaal met gezonde boerenverstand of het voor jou nodig is dat je nu de neuroloog moet bezoeken. Stel uit of doe het elektronisch
 • Zorg dat je voldoende medicijnen in huis hebt. 

Uitgebreide uitleg vind je op:

 1. ParkinsonTV: Klik hier voor de speciale uitzending over Corona.
 2. Parkinson VerenigingDe informatiepagina van de Parkinson Vereniging
 3. Michael J. Fox Foundation 

 

De organisatie

 • Je weet niet wanneer je besmet bent, want je krijgt pas na enkele dagen de symptomen. Er wordt te laat ingegrepen.

 • Er is geen vaccin. Het ontwikkelen en produceren daarvan kost meestal meer dan 1 jaar en zal dat ook nu kosten vanwege de vele benodigde tests. Ook bij re-use medicijnen (medicijnen die ontwikkelt zijn voor andere ziektes) heb je een zekere tijdwinst, maar zit je nog steeds op meer dan 1 jaar waarschijnlijk.
 • Er is geen Groeps-immuniteit. Deze zal rond de 80% zitten denkt men nu. De huidige aantallen genezen Corona patiënten zitten in de orde van grote van 100.000 á 1.000.000 en is dus ver af van de 5.000.000.000 (= 80% v.d. wereldbevolking).
 • Het virus zich ongebreideld laten verspreiden om de groeps-immuniteit zo snel mogelijk te bereiken is geen optie, want momenteel gaat ca 3 a 4% dood aan Corona en dat zou 3% x 5 miljard = 250 miljoen doden tot gevolg hebben. Onacceptabel

 • Blijft over te proberen met zo min mogelijk doden de tijd door te komen totdat het vaccin er is en er voldoende medicijnen zijn.
 • Patiënten hebben behoefte aan 'IC-bedden' Bijvoorbeeld omdat er ernstige longproblemen ontstaan. Het aantal ´IC-bedden' in Nederland is ca 1.500. Als je het virus ongebreideld zijn gang laat gaan heb je misschien wel het honderdvoudige nodig aan 'IC-bedden'. Dus IC-bedden is een van de bottlenecks.
 • Het aantal benodigde 'IC- bedden' kun je reguleren door Social distancing en/of Lock down. Het verschil tussen die twee is dat er bij een lock down niets wordt verdient. Ik hoef u niet uit te leggen dat een jaar niets verdienen onaccpetabel is. Heel Nederland zou failliet zijn.
 • Blijft over Social distancing.
  Mensen steken elkaar maar mondjesmaat aan. Er zijn voldoende 'IC-bedden'. We houden dat een jaar vol en hopen dan dat er een vaccin is voor iedereen.

Conclusie
Mijn persoonlijke mening is dat het Corona virus zorgt dat we social distancing gedurende een jaar zullen hebben en er dus ook geen ruimte is voor sport evenementen in 2020. 

Reaktie: Omdat we niet buiten kunnen sporten in groepen hebben we e-Parkinson2Beat opgericht. Dat is sporten achter de computer. Meer info.. Klik hier.

Literatuur

 • Behoefte aan wetenschappelijk helderheid? Lees hier de barre werkelijkheden en u begrijpt de dilemma's.
 • Goede uitleg en simulaties van Social distancing en lock down. Wat heeft het voor nut? Klik hier

De  zoektocht

 1. Je eigen Immuun systeem kan je doden. Doden Corona virus lijken slachtoffer van overreactie van het immuunsysteem. Dit heet Cytokine Storm. Klik hier
 2. Het Radboud heeft een mooie stap gemaakt om de angel uit het probleem te halen. Het overlijden van de patiënt komt doordat de patiënt vaak een dubbele longontsteking krijgt daardat zijn longen zijn volgelopen. Het blijkt dat dit vocht komt van cellen die lek raken. Het idee is nu dat moet worden voorkomen dat deze cellen lek raken. Daar wordt nu hard aan gewerkt. Dus conclusie: Je bent nog steeds ziek, maar je overlijd er niet meer aan. Bradykinese heet dit fenomeen.

 

DD

 
Sponsors

Het weer

Weersverwachting
Amsterdam
Weeronline.nl - Meer weer in Amsterdamweeronline.nl Altijd jouw weer

Eigen risico

Alle Parkinson2Beat activiteiten waar u aan meedoet, doet u mee op eigen risico.

0

AGENDA
Aanbevolen nieuwe boeken (2/2)


Meer info onder 'Merchandise'

Titel Mrs P. wil dat ik mijn rust pak
Auteur(s) Dominique Prins
Titel Minder Parkinson, meer leven
Auteur(s) Kitty Sijmons en Koen Lucas